Kafijas dzērieni

Kafijas dzērieni ir dažādu tipu karstie un aukstie dzērieni, kuru pamatā ir izmantota parastā ekspresso kafija. Parastākais no šiem dzērieniem ir parastā vai ekspresso kafija, kuru iegūst ar jebkura veida kafijas automāta palīdzību. Tomēr ne visiem garšo ”tīra” kafija, tādēļ pasaulē ir izveidojušies dažāda stipruma un garšas kafijas dzērieni, kur kafijai ir pievienots piens, cukurs, alkohols, citas garšvielas vai arī tā tiek sajaukta ar, piemēram, tēju. Kopš Gaggia ekspresso kafijas automāta izveidošanas, ekspresso dzērieni ar pienu, piemēram, latte un kapučīno 50. gados izplatījās Lielbritānijā un vēlāk ASV. 80. gados, līdz ar itāļu kafijas kultūras uzplaukumu, šos dzērienus pazina jau visā pasaulē. Kofeīna saturs kafijas pupiņās ar dažādu metožu palīdzību var tikt samazināts un var tikt baudīta kafija ar pazeminātu kofeīna saturu.

Paši zināmākie kafijas dzērieni ir bāzēti uz ekspresso kafijas. Šis ļoti stiprais kafijas dzēriens tiek pagatavots zem spiediena, izmantojot karstu ūdeni un tā tvaikus. Rezultātā izšķīdušais kafijas saturs ūdenī ir ļoti koncentrēts un kafija tiek pasniegta visai nelielā daudzumā, jo ir ļoti spēcīga. Ekspresso sajaukšanu ar pienu visvairāk ietekmēja Anglijas ”piena bāri”, kuros tā tika baudīta tieši šādā maisījumā. Tāpat notika arī ASV, kur ekspresso arvien biežāk sāka jaukt ar dažādām citām garšvielām, tādējādi ir radušies ļoti daudz kafijas dzērieni. Pirmais ir Caffè Americano. Pēc būtības tā ir tas pats, kas ekspresso kafija, tikai tai pievienots vēl vairāk karsta ūdens. Ūdens pievienošana izmaina kafijas garšu, bet tās kofeīna saturs jeb stiprums nemainās. Ļoti svarīgi ir ievērot, ka šo dzērienu gatavo ekspresso kafijai pievienojot ūdeni, nevis otrādāk, jo apgrieztā secībā to dēvē par Long Black kafijas dzērienu. Nākamais dzēriens ir Caffè Cubano. Šīs arī ir visai vienkārši izveidojams dzēriens, jo tajā ekspresso kafijai tiek pievienots cukurs un daži citi saldinātāji. Šāda tipa kafiju sāka dzert, kad Kubā parādījās pirmie kafijas automāti no Itālijas. Cafe Zorro ir ekspresso dubulta deva sajaukumā ar ūdeni, attiecībā 1:1. Espresso Romano un Guillermo ir ekspresso kafijas dzērieni, kuri tiek pasniegti ar citronu un mazliet piena. Piena un saldā krējuma pievienošana kafijai ir radījusi ne vienu vien dzērienu, kuri katrs atšķiras ar pievienoto sastāvdaļu secību un daudzumu. Pirmais šāds dzēriens ir Antoccino, kurš tiek veidots vienu ekspresso tasīti sajaucot ar tāda paša tilpuma pienu. Cafè bombón, kurš nāk no Spānijas, ir ekspresso kafijas sajaukums ar kondensēto pienu. Šis dzēriens parasti tiek pasniegts glāzē, lai varētu redzēt dažādos slāņus, jo lejot kondensēto pienu, tas nosēžas glāzes apakšdaļā. Pirms dzeršanas šie slāņi gan tiek sajaukti. Iespējams pats populārākais kafijas dzēriens, aiz parastās kafijas un ekspresso, ir kapučīno. Šī dzēriena sastāvdaļas ir ekspresso, karsts piens un piena putas. Kapučīno parasti pasniedz porcelāna krūzītē tās siltuma saglabāšanas spēju dēļ un putas parasti pārsniedz krūzes augstumu (tās arī kalpo kā siltuma uzturētājs). Savukārt aiz kapučīno nākamajā vietā, popularitātes ziņā, var ierindot latte. Šis dzēriens top sajaucot ekspresso kafiju ar pienu 1:3 vai 1:5 attiecībā. Itālijā to mēdz dēvēt par kafijas pienu. To pasniedz gan karstā, gan aukstā veidā un šim kafijas veidam pašam ir vairākas variācijas.

Bez šiem visiem ir vēl daudz kafijas dzērieni, kuri top kombinācijās ar citiem dzērieniem vai garšvielām. Pašus populārākos kafijas dzērienus iespējams baudīt kafejnīcās, kas specializējas šādu dzērienu pasniegšanā. Ja jums īpaši nepatīk parastās vai ekspresso kafijas garša, nobaudot vairākus no šiem kafijas dzērieniem, ikvienam ir iespējams atrast sev tīkamāko un baudīt to arī turpmāk.