Kafijas malšana

Kafijas pupiņas pēc to grauzdēšanas nepieciešams samalt mazos gabaliņos, lai no tām vieglāk būtu iespējams iegūt nepieciešamo kafijas garšu. Kafijas biezumi, jeb samaltās pupiņas iespējams nopirkt daudz un dažādos lielumos un no tā būs atkarīgs cik ātri iespējams iegūt nepieciešamo kafijas garšu, un, jo sīkāk šīs pupiņas ir samaltas, jo ātrāk notiek šis iesūkšanās process, bet ja pupiņas ir samaltas pārāk smalki tad tās var iziet cauri filtriem un aizsērēt dažādus kafijas automātus. Tieši tāpēc arī šis samalšanas process ir ļoti svarīgs un ir daudz un dažādas metodes, kā šo procesu paveikt un kafijas malšana kafijas dzirnaviņās ir tikai viena no šīm metodēm.

Lai saprastu, kāpēc nepieciešami dažādi kafijas biezumu izmēri mums vispirms ir jāsaprot tas, kā tad notiek kafijas dzēriena pagatavošana no šīm pupiņām. Būtībā kad karstais ūdens tiek uzliets uz šiem biezumiem tad tas uzsūc dažādas eļļas un citas vielas, kas ir nepieciešamas kafijkoka sēklām, lai tās augtu. Tieši šādi arī notiek kafijas “ievilkšanās” un, jo smalkāk šīs pupiņas ir samaltas, jo ātrāk šis process notiek. Bet ir jāsaprot arī tas, ka kafija var arī pārāk daudz uzsūkties un tad kafijas dzēries ir rūgts un vairs nav lietojams. Tāpēc vienmēr ir jāskatās, cik ilgi jūs ļaujat savai kafijai iesūkties un atkarībā no šī maluma šie termiņi būs no dažām sekundēm līdz pat vairākām minūtēm. Katram no mums ir sava garšas izjūta un kur vienam labāk garšos kafija, kas ir taisīta no rupjāka maluma un, kas tā teikt ilgāk “ievelkas”, tur pretī citam labāk patīk kafija, ko iespējams pēc iespējas ātrāk izveidot, lai nebūtu jātērē daudz laika.

Lielākoties cilvēki iegādājas jau gatavu, samaltu, kafiju, bet īsti kafijas cienītāji vai nu iegādājas grauzdētas pupiņas un tad tās samaļ vai vēl labāk iegādājas svaigas pupiņas, pēc tam paši tās apgrauzdē un tas samaļ, lai izveidotu vislabāko iespējamo garšu savai ik-rīta kafijas krūzei. Ja kafija tiek samalta mājas apstākļos tad ir pieejami daudz un dažādas iekārtas, kas var samalt kafiju sākot no dažādām presēm un beidzot ar visiem zināmajām kafijas dzirnaviņām, kas var būt gan elektriskas, gan ar roku darbināmas. No tā, kāda malšanas metode tiek izmantota būs atkarīga arī kafijas garša, jo tās pupiņas, kas tiek vairāk spiesta nevis sašķērētas parasti daudz labāk izdala visas eļļas un vielas, kas tajās atrodamas radot aromātiskāku un garšīgāku kafiju.