Kafija ar pienu?

Piens un piena produkti ir viena no lietām, ko kafijas mīļotāji bieži vien pievieno šim dzērienam padarot to saldāku un baudāmāku, bet vai patiesībā piena produktu pievienošana ir laba rīcība, vai tomēr mēs visi to darām aplami?

Pamatā ir vidu veidu cilvēki, kur vieni ir tie, kas ir kafijas cienītāji un nevar iedomāties kafiju ar pienu vai cukuru un tāpēc lieto tikai melnu kafiju, bet no otras puses ikdienas kafijas lietotājs daudz labāk izvēlas dzert savu mīļāko dzērienu ar pienu, jo piens padara kafiju daudz baudāmāku un garšīgāku. Piens vai saldais krējums ir tā lieta, kas padara pat ne tik labu kafiju baudāmu un bieži vien ikdienas steigā cilvēkiem nav laika izbaudīt patieso kafijas garšu un ir vajadzīga ātra enerģijas deva un vienkārši kaut kas ko padzerties. Savukārt šie kafijas cienītāji nosoda visus, kas kafiju lieto ar pienu, jo tādā veidā tiek sabojāta kafijas garša un nav iespējams izjust izsmalcināto garšas buķeti un vielu kokteili, kas ir šinīs kafijas pupiņās. Lai vai kā būtu pareizi, tomēr lielākā daļa cilvēku tomēr izvēlas kafiju lietot ar pienu vai piena produktiem un šeit būs tie produkti, ko tad var pievienot kafijai:

  • Piens – Parasti cilvēki savai kafijai izvēlas pievienot tieši pasterizētu pienu, kas padara kafiju saldāku un kopējo dzēriena krāsu gaiši brūnu nevis melnu. Pienā ir gan daudz vitamīnu gan arī daudz kaloriju, tāpēc, lai gan tas ir veselīgi, nevajadzētu pārāk aizrauties ar kafijas lietošanu pievienojot tai pienu. Pienam ir arī daži mīnusi, jo, lai gan tas ir garšīgs, tomēr tas ātri sabojājas un, ja tiek lietots svaigais lauku piens, tad tas parasti jāizlieto ir dažās dienās, kamēr tas vēl ir lietojams un pēc tam jau tas saskābst.

  • Saldais krējums – Nākamais piena produkts, kas arī tiek izmantots kafijas taisīšanā ir saldais krējums, kuru parasti vajag daudz mazāk, lai padarītu kafiju saldāku un izmainītu tās krāsu. Saldais krējums parasti ir ļoti kalorijām bagāts, tāpēc ar to nevajadzētu aizrauties un būtu jāievēro normas, jo savādāk ātri iespējams uzņemt pārāk daudz kaloriju. Arī tas, kāds ir saldā krējuma tauku procents ir svarīgi, un jo lielāks šis procents, jo mazāk šo krējumu vajag, lai iegūtu īsto garšu un dzēriena krāsu.

  • Vājpiens – Vēl viens produkts, kas tiek bieži lietots kafijas veidošanā ir vājpiens, kas būtībā ir piens, kurš ticis atbrīvots no lielākas daļas tauku un citām barojošām vielām. Vājpienu kafijai parasti var pievienot lielos daudzumos un ja nepieciešams dzert kafiju uzreiz, tad pievienojot aukstu vājpienu ir iespējams iegūt kafiju īstajā dzeršanas temperatūrā.

  • Piena pulveris – Nākamais piena produkts ir piena pulveris, jeb sausais piens, kā to mēdz dēvēt un tas ir no piena veidots izstrādājums, kuru pieberot kafijai ir iespējams iegūt līdzīgu garšu pienam, kā arī līdzīgu krāsu. Piena pulveris noteikti, ka nav tik veselīgs, kā piens, bet tādos iepakojumos, kā trīs vienā tas ir ļoti izdevīgs, jo nav jāpērk atsevišķi.

  • Sojas piens – Un tiem, kuri nevēlas lietot dzīvnieku produktus vienmēr ir iespējams pievienot kafijai arī sojas pienu, kas būtībā ir izkaltētas sojas pupiņas izmērcētas ūdenī. Šādā veidā tiek iegūts pienam līdzīgs šķidrums, kas ir pilns ar barības vielām un dažreiz pat garšīgāks, kā īstais govs piens. Sojas produkti ir ļoti iecienīti veģetāriešu vidū un tāpēc arī tas tiek lietots kafijas pagatavošanai.

Manuprāt, bez piena kafija nav tik garšīga vai arī nav tik baudāma, un kā gan jūs varat iedomāties kapučīno vai Late kafiju bez saldā krējuma vai uzputota piena? Domājot par kafiju ar pienu man jau tā saskrēja siekalas mutē, tāpēc došos uztaisīt gardu kafijas tasīti ar pienu, bet tiem, kuriem piens neiet pie sirds, jūs vismaz tagad zināt, kādas ir iespējas un kāpēc daudzi cilvēki, tomēr, izvēlas dzert kafiju ar pienu nevis bez tā.